WeTrade lansează un hibrid performant de rapiță pe piața Moldovei

Seminarul WeTrade Tehnologii de toamnă pentru rezultate performante în 2022 a adunat zeci de fermieri din sudul și centrul țării la Chișinău.

Experți din țară și Ucraina cu o experiență vastă în domeniu au abordat 3 subiecte importante în cadrul evenimentului:

  • Particularitățile de creștere a rapiței – selecția NPZ Lembke.
  • Corecția nutrițională și gestionarea stresului cu îngrășămintele DRT.
  • Nuanțe de protecție a culturilor de toamnă și îmbunătățirea solului începând cu primele lucrări.

Mai mult, pe lângă subiectele abordate, seminarul s-a marcat prin lansarea unui nou hibrid de rapiță pe piața Moldovei – Klavir CL.

Una dintre cele mai profitabile culturi este rapița de toamna, iar în Moldova compania WeTrade a fost cea care a lansat pe piață primii hibrizi de rapițăDe-a lungul anilor portofoliul a fost îmbunătățit astfel că pentru acest an avem disponibili 6 hibrizi de rapiță NPZ Lembke. 5 dintre aceștia deja sunt cunoscuți în rândurile fermierilor și s-au recomandat ca fiind hibrizi stabili, cu o productivitate sporită, adaptați condițiilor din Moldova, iar noul hibrid – Klavir CL vine să facă față provocărilor asigurând o productivitate și mai bună permițând cultivarea în sistemul Clearfield – adică un mai bun control al buruienilor. În plus, are toleranță bună la bolile tulpinii și rădăcinii”, a specificat Vladimir Gisca, reprezentant regional NPZ Lembke în sudul Ucrainei.

Reprezentantul companiei susține că noul hibrid va face face față provocărilor actuale din câmp – producții stabile în condiții de stres, toleranță la principalele boli cum ar fi fomoza și sclerotinioza, dar și alte caracteristici indică un potențial bun de cultivare.

Despre consumul de elemente nutritive caracteristic rapiței și fenofazele în care este cel mai bine de intervenit cu aplicări ale îngrășămintelor pentru a asigura dezvoltarea echilibrată a vorbit reprezentantul regional zona de sud TerraTarsa Ucraina, Veaceslav Adirov.

Produsele TerraTarsa asigură o majorare a productivității rapiței de minim 400 de kilograme. Acestea nu înlocuiesc fertilizările de bază, ci ajută la o asimilare mai bună a acestora și reducerea stresului plantei.

În primul rând, trebuie aplicate îngrășăminte cu fosfor în fenofaza de 4-6 frunze, considerată perioada optimă. În plus, în această perioadă, sunt extrem de importante îngrășămintele cu bor și aplicarea unui regulator de creștere. În plus, în a 6-a zi de la aplicarea erbicidelor – aplicăm aminoacizi care reduc stresul plantei”.

Expertul recomandă pentru fertilizările foliare la rapiță produsul Novalon Foliar ce conține azot amoniacal și nitric, P, K, dar și alte macro- și microelemente importante.

După cele 2 prezentări, producătorii au acumulat mai multe întrebări și despre alte aspecte importante ale tehnologiei de cultivare a rapiței, dar și costurile generate la implementarea acesteia.

Astfel că intervenția lui Savelii Boșneac, șeful departamentului vânzări al companiei WeTrade, a fost cât se poate de așteptată.

Organizarea acestor evenimente a devenit o tradiție pentru companie. În cadrul acestora determinăm necesitatea introducerii pe piață a noi soluții – în cazul acestui an vorbim de noul hibrid de rapiță. Avem peste 20 de ani în care promovăm această cultură, astfel că îi cunoaștem suficient de bine dedesubturile – în special vorbim de problema combaterii buruienilor dicotilidonate – aici Klavir CL este hibridul potrivit”.

Savelii Boșneac a mai explicat necesitatea lucrării solului, aplicării îngrășămintelor naturale incluse în portofoliul companiei WeTrade, managementul resturilor vegetale, dar și recomandări ce țin de combaterea bolilor și dăunătorilor.

Pentru a asigura descompunerea rapidă a resturilor vegetale au fost recomandate produsele Groundfix și Ecostern.

Producătorii prezenți la eveniment au menționat că sunt interesați în special de noul hibrid de rapiță, menționând în acest sens și despre importanța colaborării cu WeTrade.

Avem în gestiune 1350 de hectare de teren agricol destinat culturilor de câmp. Colaborăm cu WeTrade din anul 2014, iar 70-80% din semințe le achiziționăm de la această companie. În acest an planificăm să semănăm și rapiță, optând pentru hibridul Klavir CL”, a menționat Leonid Cheosea, fermier.

Colaborăm cu WeTrade de mai mulți ani. Am participat la seminar pentru a analiza oferta pentru noul hibrid de rapiță și soiurile de grâu de toamnă disponibile. Deja am făcut o precomandă pentru semințele din următorul sezon. Ne interesează de fiecare dată inovațiile, de aceea suntem determinați să testăm și noul hibrid”, a spus Nicolae Tomșa, producător.

La finalul evenimentului, producătorii au participat la o tombolă alegându-se cu premii importante.

Share this post