Aplicarea Stabilan pe cereale de iarnă în primăvara anului 2022

Cerealele de toamnă au intrat în iarnă, în unele cazuri, neînfrăţite şi chiar nerăsărite Pe unele cămpuri înfrăţirea abea începe, pe altele continue.

In aceasta situatie recomandăm aplicare a regulatorului de crestere pentru înrădăcinarea și înfrățirea a culturii. (numai la culturile de grâu de toamnă şi triticale). Aplicarea acestuia se recomandă în perioada de reluarea vegetatiei de primavara, cu  Stabilan 750 SL.

Temperatura aerului la utilizarea Stabilan 750 SL nu trebuie să fie sub 8°C, optim – 12-13 ° C  în timpul aplicării și pe parcursul săptămânei urmatoare. Nu se recomandă aplicarea Stabilan 750 SL in urmatoarele conditii:

  • Daca cultura se află în Stres
  • Lipsa îngrășămintelor azotate
  • Secetă pedologică
  • Sunt prognozate îngheţuri

Datorită faptului că în timpul inhibării sintezei giberelinelor în plantă, are loc activarea citokininilor, care sînt responsabile de reînnoirea și divizarea celulelor,  prelucrarea cerealelor de toamnă cu Stabilan 750 SL, marește înfrăţirea culturii cu 9-27% , ceea ce este deosebit de important în condiți a anului acesta.

Interesante sunt rezultatele cercetărilor de creşterea gradului de înfrăţire a grâului de toamnă în anii (2012-2013) în condiţii cînd procentul plantelor iernate era 42,6-62,4%. Experiența a demonstrat că aplicarea primavara devreme a produsului Stabilan 750 SL în norme de 0,8-1,0 l/ha, la 8-10 zile după prima fertilizare , a oferit o creștere a gradului de înfrățire a plantelor în medie pentru anii 2012-2013 cu 17,7% și, respectiv, 21,3%.

Share this post