Testarea producției hibrizilor de porumb Lidea ES Mylord și LID 3306C

Cu o istorie bogată începând din 1979, FPSP Răuțel, cunoscută și sub numele de Fabrica de prelucrare a semințelor de porumb din Răuțel S.A., este liderul industriei moldovenești în producția de semințe de porumb hibride.

În sezonul agricol 2023, agroexpert.md, în colaborare cu specialiști, va monitoriza parcelele alocate de întreprinderea agricolă pentru testarea producției de noi hibrizi de porumb Saaten Union, Limagrain și Lidea.

Etapa 1. Condiții de semănat și starea plantelor în luna iunie 2023

Victor Șterebeț, agronom și Manager realizare semințe al companiei Wetrade: „Pe data de 18 mai, am decis să înființăm un lot demonstrativ, în care am semănat 25 de hibrizi perspectivi de porumb, provenind de la companiile Saaten Union, Limagrain și Lidea, unde noi suntem distribuitori oficiali. Scopul acestui lot este de a evalua modul în care acești hibrizi noi se dezvoltă în condițiile Republicii Moldova în anul 2023. Am comparat acești hibrizi cu cei din anii trecuți, precum ES Method, ES Mylord, ES Spartan, ES Kelara, Sum 405 și Sum 305, unde compania Wetrade este distribuitor oficial și singura pe piață cu această ofertă pentru gospodăriile noastre agricole”.

În 2023 a fost alocat un teren demonstrativ de 12-hectare pentru testarea hibrizilor de porumb. Dar în acest lot demonstrativ urmărim dezvoltarea hibridului cu mare potențial în Republica Moldova — ES Mylord și LID 3306C.

Cultura de dinaintea porumbului a fost floarea-soarelui. Totuși, din cauza condițiilor climatice nefavorabile de secetă, nu a fost posibilă obținerea rezultatelor.

Prelucrarea solului – a fost afânat cu un scarificator.

Rezerve de umiditate – la momentul semănării solul era puțin uscat din cauza perioadei târzii. Astfel, a fost luată decizia de a amplasa semințele într-un strat umed, până la adâncimea de aproximativ 8 cm.

Semănatul  a fost efectuat cu utilajul agricol Gaspardo cu 6 rânduri.

Îngrășământ – 120 de kg de nitroamofos la semănat.

Combaterea dăunătorilor și buruienilor

La două trei zile de la semănat, când se înregistra prezența  buruienilor în câmp, a aplicat un ierbicid total Klinik 360 SL, într-o doză de 2,5-3 litri pe hectar. La începutul dezvoltării plantelor a fost întâlnit dăunătorul Rățișoara, însă nu s-a manifestat în mod semnificativ deoarece semințele au fost tratate cu fungicid și au fost prelucrate corespunzător. Este planificat ca la sfârșitul săptămânii să fie aplicat ierbicidul pe frunze, Pride 105 OD, la o doză estimată de 1-1,2 litri pe vegetație. Ulterior, în funcție de dezvoltarea plantelor, vor fi luate în considerare aplicarea unor îngrășăminte foliare.

Starea fitosanitară

la momentul semănatului a fost considerată normală. Până în prezent nu au avut loc precipitații, dar experții speră că vor cădea în viitorul apropiat. La aproximativ a 7-8-a zi după semănat, frunzele de porumb erau deja vizibile, indicând o dezvoltare sănătoasă a plantelor. Între timp, rădăcinile se dezvoltă, pătrunzând adânc în sol în căutarea umidității.

Prioritatea este să așteptăm dezvoltarea culturii înainte de a aplica îngrășămintele. Se observă diferențe între hibrizii. Această diferență este normală deoarece fiecare hibrid și selecție are caracteristici specifice în ceea ce privește momentul de pornire în creștere, în funcție de dimensiunea bobului. Astfel, se pot observa hibrizi cu 4 frunze, alții cu 5 sau chiar 6 frunze în stadiul de dezvoltare”, a mai declarat Victor Șterebeț.

Share this post