Focar în nordul țării: Viermele rădăcinilor de porumb amenință recolta. Recomandările expertului

focar vierme porumb - agroexpert.md

Agricultorii din Nordul Republicii Moldova, în special raionul Fălești, se confruntă cu un focar de Diabrotica virjifera, sau cum i se spune popor – viermele rădăcinilor de porumb. Experții atenționează că dăunătorii pot să afecteze roada până la 80%.

„Viermele rădăcinilor de porumb aduce daune foarte mari dacă nu sunt luate măsuri cât mai rapide. Această insectă mănâncă mai întâi polenul și mătasea, dar devine cu adevărat periculoasă când depune larve și se deplasează spre rădăcini, provocând distrugeri masive ale sistemului radicular al plantelor de porumb”, explică Victor Șterebeț, agronom și Manager realizare semințe al companiei Wetrade.

Descrierea dăunătorului

Diabrotica virgifera Le Conte este o specie oligofagă, care în condițiile țării noaste dezvoltă o generație pe an. Adultul are corpul alungit de 6,2 – 6,8 mm lungime, de culoare cenușie-gălbuie sau galbenă-verzuie.

Oul este oval, de 0,5 mm lungime și 0,4 mm lățime, de culoare galbenă pală. Larva are corpul subțire, de 13-18 mm lungime, albă-gălbuie, cu capul brun. Dăunătorul iernează în stadiul de ou la 15-30 cm adâncime în sol.

Ecloziunea și hrănirea larvelor se eșalonează de la mijlocul lunii mai și până la începutul lunii august. Adulții pot fi observați de la sfârșitul lunii iulie până în octombrie. Ei se hrănesc cu polen, mătase, știulete imature și frunze de porumb și se pot răspândi pe distanțe mari – de până la 50 km pe an. O femelă depune până la 350 de ouă.

Atacă adulții și larvele, însă dauna principală o produc larvele, care distrug sistemul radicular al plantelor de porumb. Plantele atacate stagnează în creștere, se îngălbenesc și cad.

Măsuri de stopare a răspândirii dăunătorului

Pentru a combate acest dăunător periculos, una dintre soluții eficiente este utilizarea sistemelor chimice de protecție a plantelor concepute astfel încât să nu afecteze albinele și alte polenizatoare, contribuind astfel la menținerea biodiversității în ecosistemele agricole. Aplicarea tratamentelor chimice este dificilă, fiind imposibil de intrat în câmp. Astfel, utilizarea dronelor pentru stropirea culturilor este singura soluție la care pot recurge fermierii”, mai susține Șterebeț.

Specialiștii subliniază, de asemenea, că prevenirea este cheia în gestionarea infestărilor. Agricultorii sunt sfătuiți să respecte asolamentul. De asemenea, se recomandă utilizarea de hibrizi mai rezistenți la atacul dăunătorului pentru a minimiza daunele

„Oprirea rapidă a extinderii dăunătorului este crucială, deoarece odată ce depune ouă și ajunge la rădăcină, lanurile de porumb sunt în mare pericol și sunt aproape imposibil de salvat”, punctează expertul.

Astfel, în raioanele deja infestate se impun următoarele măsuri:

  • Rotația culturilor. Renunțarea la monocultură și asigurarea unei rotații adecvate a culturilor, în care porumbul să urmeze după alte plante premergătoare și nu după el însuși, constituie metoda cea mai economică de prevenire a răspândirii insectei;
  • Însămânțarea porumbului în termene optime (15 aprilie – 5 mai). 
  • Se interzice transportul plantelor de porumb, destinate pentru furaj, pentru comercializare din zonele infestate în cele neinfestate; 
  • De efectuat arături adânci de toamnă, în scopul reducerii rezervei hibernante de ouă;
  • De distrus resturile de plante rămase după recoltare; 
  • Tratamentul chimic al semințelor;
  • De folosit soiuri cu rezistență ridicată la dăunător;
  • Utilizarea capcanelor lipicioase înzestrate cu feromon sexual sintetic, ca măsură din cele mai eficiente metode de monitorizare și capturare a adulților; 
  • Recoltarea timpurie a porumbului;
  • Combaterea chimică a adulților.

Dăunătorul la porumb în zona de Nord a fost identificată încă din anul 2015. Printre cauzele apariției și răspândirii este lipsa de asolament.

Share this post