Victor Șterebet: Exigență și pasiune în multiplicarea semințelor WeTrade

Pasiunea sa pentru profesia aleasă nu cunoaște regrete. Este de părere că importanța menținerii purității soiurilor mai ales în contextul schimbărilor climatice este fundamentul muncii sale în genetica și multiplicarea semințelor, iar satisfacția în a vedea rezultatele în câmpurile bine întreținute și în succesul fermierilor îi întărește devotamentul față de agricultură. Vorbim despre Victor Șterebeț, Manager în producerea și multiplicarea materialului semincer WeTrade.

Din copilăria și-a imaginat că va avea o viață legată de pământ. Chiar dacă la început părinții încercau să-l convingă să apuce o altă cale, a simțit că agronomia i se potrivea ca o mănușă.

„Eu provin dintr-o familie de la țară, unde părinții mei au trudit pământul. Tatăl meu a fost tractorist, iar mama a lucrat la tutun. Astfel, în anul 1978, am început studiile la Colegiul Agricol din Țaul (Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul). Cu toți au fost surprinși, dar eu știam ce îmi doresc: să devin agronom.  După aceasta, am urmat studiile la Universitatea Agrară timp de cinci ani. După absolvire, am fost repartizat în laboratorul de genetică de la Institutul de Fitotehnie Porumbeni, unde am lucrat timp de 20 de ani. În 2008, destinul m-a adus să lucrez alături de domnul Tatarciuc. Aveau terenuri pentru multiplicarea semințelor și am fost implicat activ în acest proces. Astfel am devenit parte din familia WeTrade”, povestește Victor Șterebeț.

Munca sa presupune și colaborarea cu agricultorii, oferindu-le recomandări despre caracteristicile soiurilor multiplicate, momentul optim, temperatura și adâncimea pentru semănat.

„Lucrez cu semințele, le multiplic, le cresc, le prelucrez și apoi promovez vânzarea lor colegilor din teritoriu. Seminologia cu care mă ocup este o știință care pune bazele nașterii unui soi curat, astfel încât agricultorii să obțină rezultate conforme cu potențialul genetic al soiului. Dacă ai grijă de soi, îți va răsplăti eforturile. Rolul meu este să mă asigur că soiul rămâne pur, așa cum a fost creat de selecționer, pentru a obține rezultatele dorite. Multiplic soiuri de grâu, soia, orz. Controlăm calitatea soiurilor pe care le multiplicăm și ne asumăm responsabilitatea pentru acestea în fața gospodăriilor”, afirmă manager în producerea și multiplicarea materialului semincer.

Victor Șterebeț consideră că profesia sa necesită diverse calități. Printre acestea se numără pasiunea pentru muncă, bucuria de a începe ziua cu entuziasm și satisfacția de a-și împărtăși munca cu alții. 

„Un moment care mi-a rămas întipărit în minte este cel în care am multiplicat soiuri de grâu pe câmpuri care anterior aveau o altă cultură premergătoare. În timpul vegetației, am observat impurități și am depus eforturi considerabile pentru a le înlătura complet. Anul următor, când am văzut câmpurile semănate cu soiurile curate la care am lucrat, aceasta a reprezentat cea mai mare satisfacție pentru mine, știind că munca mea a dat roade pozitive”, mai punctează Șterebeț.

Experiența acumulată în colaborare cu colegi din diverse țări și participarea la loturi demonstrative îi permit să fie mereu la curent cu noutățile din domeniu: „Am oportunitatea să facem schimb de experiențe cu numeroși colegi din alte țări și să colaborăm cu diverse sisteme de seminologie din România și Ucraina. Ne dedicăm timpul participării la loturi demonstrative și schimbului de idei. Această interacțiune continuă alimentează inovația, contribuind la apariția de soiuri noi și la dezvoltarea de hibrizi adaptați”.

Se declară exigent cu el însuși și dedicat seminologiei.  

„Nu regret că am ales această profesie. Este o mare bucurie să te trezești dimineața și să auzi cum cântă spicele de grâu. Roua cade noaptea, iar când iese soarele, spicele de grâu se strâng după soare. Dacă la ora cinci este liniște, se aude un cântec al grâului, pe care trebuie să-l asculți ca să-l înțelegi. Îndeosebi când se începe coacerea, cântecele spicelor după rouă sunt deosebite”, a conchis Șterebeț.

Wetrade semințe hibrizi

Share this post